Vše, co potřebujete vědět o grilování

Grilování je oblíbenou a aktivitou všech věkových kategorií. Skvělé jídlo, pití, přátelé či rodina a pobyt na čerstvém vzduchu. Chcete se stát prvotřídním hostitelem a vykouzlit vašim hostům skvělé vzpomínky? Poradíme, co všechno je potřeba při grilování brát v potaz - od výběru grilu, přes naložení masa, až po vyčištění grilu a jeho uchování. Na co se tedy při grilovačce zaměřit?

Jaký gril vybrat

Výběrem správného grilu to všechno začíná. Zvolit můžete gril podle počtu osob, které chcete pohostit, jak často budete grilovat i kolik máte na gril místa.

Při výběru vhodného grilu právě pro vaše potřeby vám mohou pomoci naši průvodci výběrem grilů:

Jak vybrat elektrický gril

Jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Jak vybrat plynový gril

Kam umístit gril

Volba správného místa pro gril je zásadní. Gril by měl stát na rovném a stabilním povrchu, daleko od hořlavých materiálů a konstrukcí, jako jsou dřevěné ploty, pergoly nebo střechy. Ideálním místem je samozřejmě zahrada, případně předzahrádka bytu či prostorná střešní terasa, zkrátka otevřený prostor, který umožňuje dobrou cirkulaci vzduchu a zároveň poskytuje dostatek místa pro pohodlné grilování. Dávejte ale pozor na příliš otevřené prostranství. Nic vám nezkazí zážitek z grilování jako otravný vítr nebo přímé slunce nad hlavou.

Pozor, podle požárních předpisů zahradní gril rozhodně nepatří na balkon! Jednak kvůli bezpečnosti, jednak kvůli tomu, abyste sousedy neobtěžovali vůní, o kterou nestojí. Dbejte také na to, aby gril nebyl příliš blízko místa, kde se shromažďují lidé, aby nedošlo k náhodným popáleninám či zraněním.

grilování na zahradě

Jak se připravit na grilovačku

Příprava grilovacího náčiní

Před zahájením grilování je důležité, aby všechno grilovací náčiní bylo čisté a připravené k použití. K tomu patří grilovací kleště, vidličky, špízy a další nástroje, které budete potřebovat. Také je vhodné mít po ruce teploměr na maso ke zjištění, jestli jsou steaky hotové a správně propečené.
Jak vybrat grilovací náčiní?


Naložení masa

Ke grilování doporučujeme zvolit zejména tučnější maso (jako je krkovice), maso s kostí (žebra) nebo mleté maso na burgery. Marinování masa může výrazně zlepšit jeho chuť a šťavnatost. Na výborné naložení masa vám bude stačit některé z našich grilovacích koření a kapka oleje. Základní pravidla pro správné naložení masa

Příprava zeleniny

U grilování zeleniny je nejdůležitější nakrájet ji na stejné kousky, ať se rovnoměrně ugriluje. Zeleninu můžete většinou grilovat „na sucho”, případně použít trochu oleje. Okořenit zeleninu můžete až po vytáhnutí z grilu. Zelenina bude skvěle chutnat i s dobře vychuceným dipem.  

Dostatek paliva

Ujistěte se, že máte dostatek paliva pro váš gril. To znamená dostatek dřevěného uhlí nebo briket pro uhlíkový gril nebo plnou plynovou bombu pro plynový gril. Mít extra zásobu na ruce je vždy dobrý nápad, abyste se vyhnuli přerušení grilování.

Nezapomeňte na marinády a dochucovadla

V případě skvěle naloženého masa, hermelínu i zeleniny není třeba nijak jídlo dochucovat. Pokud máte ale náročné hosty, připravte si pro ně nějakou barbecue omáčku, chilli nebo tzatziki.

grilovačka

Grilovací techniky

Existují 2 hlavní grilovací techniky:

Přímé grilování

Tohle je nejčastější způsob grilování - grilujeme přímo nad ohněm. Tato metoda je rychlá a vhodná pro tenčí kusy masa, jako jsou steaky, klobásy nebo hamburgery.

Nepřímé grilování

Nepřímé grilování probíhá mimo přímý zdroj tepla, často s použitím víka. Tato metoda je ideální pro větší kusy masa, které potřebují delší dobu k propečení, jako jsou celé kuře nebo vepřové žebro.

Zásady bezpečnosti při grilování

Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě, zejména při práci s otevřeným ohněm a samozřejmě v přítomnosti dětí. 

  • Nikdy nezapalujte gril v uzavřeném prostoru.
  • Ujistěte se, že gril je stabilní a udržuje rovnováhu i při naložení.
  • Používejte grilovací náčiní s dlouhými rukojeťmi, abyste se vyhnuli popáleninám.
  • Nikdy nepoužívejte benzín nebo jiné hořlavé kapaliny k zapálení grilu.
  • Mějte blízko hasicí přístroj nebo nějaké vodu pro případ nouze.
  • Dodržováním těchto tipů a technik zajistíte, že vaše grilování bude nejen chutné, ale i bezpečné. Užijte si léto plné skvělých grilovaček!

Jak vyčistit gril po party 

Základem dlouhé životnosti grilu je jeho údržba, hlavně pak jeho pravidelné a správné čištění - nejlépe po každém grilování. Samozřejmostí je i správné zazimování a opětovná příprava grilu na novou grilovací sezónu, kdy zkontrolujete všechny části a případně opravíte nebo doplníte, co je třeba.

bbq gril

Recepty na dokonalou grilovačku 

Hledáte inspiraci pro perfektní grilovací hostinu? Rádi se s vámi podělíme o top recepty, se kterými zazáříte. Koho na hostinu pozvete už si musíte rozhodnou sami. 

Vyzkoušejte například Opilé kuře na grilu, které potěší i náročného gurmána. Pro milovníky exotické kuchyně zkuste pálivé nebo sladkokyselé kuřecí. Nebojte se pozvat na svou domácí grilovačku i vegetariány. Doporučujeme připravit některý z grilovaných sýrů nebo křupavou grilovanou zeleninu. Pokud jste ještě nevymysleli vhodný moučník, doporučujeme vyzkoušet ogrilovat také ovoce.


Domácí grilovačka neodmyslitelně patří k zahájení jarní či letní sezóny. Doufám, že si tu letoční grilovací sezónu užijete opravdu naplno!